Voor wie?

Vermoeidheid | Slaapproblemen

Vermoeidheidsklachten en slaapproblemen zijn veel voorkomende klachten.

Vermoeidheid kan een gevolg zijn van verstoorde slaap maar ook een teken van (stelselmatige) overbelasting, fysiek dan wel psychisch. Mensen met chronische aandoeningen of pijnklachten hebben ook vaak last van vermoeidheidsklachten. Vermoeidheidsklachten kunnen, gek genoeg, ook weer zorgen voor slaapproblemen. Dan is de cirkel rond. Kom daar maar weer eens uit!

Slaapproblemen of vermoeidheidsklachten kunnen een enorme impact op je leven hebben en zelfs je leven ontwrichten. Dan heb ik het niet over een nachtje slecht slapen maar over stelselmatig niet of slecht in slaap kunnen komen of meerdere keren per nacht wakker worden. Het beïnvloed niet alleen je energielevel overdag maar onder andere ook je stemming en de manier waarop je pijn ervaart. Het doen van dagelijks activiteiten en werk kan bemoeilijk worden maar ook je hobby’s en je sociale contacten lijden er vaak onder.

Wanneer je minder energie heb, kan je minder uitgeven. De meeste mensen zijn zich daarvan bewust en proberen minder te gaan doen. Helaas is dat vaak niet de oplossing van het probleem. Zeker niet wanneer je vooral de activiteiten schrapt die alleen belangrijk zijn voor jou. Dat soort activiteiten beschouwen mensen vaak als luxe-artikel waardoor de “moetens’ zoals huishouden en werk overblijven. Waar je je vaak niet bewust van bent, is dat je met deze strategie wel bezuinigd op de uitgave van energie maar ook op inkomsten hiervan. Daardoor houd je onder de streep nog minder over en moet je eigenlijk weer gaan bezuinigen. Het kan je het gevoel geven dat je steeds verder achteruit gaat.

Tijdens de coaching kunnen we kijken naar een effectiever ‘energiemanagement’. Met adviezen op jouw persoonlijke situatie afgestemd en oefeningen kan je je slaap verbeteren. Het vergt enige oefening maar kan je een hoop opleveren!

Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek!